YRITTÄJIEN TAVOITTEITA ON ERILAISIA

Mitä jos ryhtyisi yrittäjäksi? En ala tässä antamaan mitään neuvoja, minne täytyy mennä ja missä käydä ja millaisten papereiden kanssa. Jotkut lukijoista asuvat ulkomailla ja siellä se paperirutiini saattaa poiketa Suomen rutiineista hyvinkin merkittävästi. Keskityn toiseen asiaan: miten ottaa selvää, kannattaako perustaa yritys vai ei?

Mikä On Tavoitteesi?

Siitä täytyy lähteä. Totta kai, siinä vaiheessa, kun on viimeisen päätöksen aika – perustanko yrityksen vai enkö – idea on jo olemassa. Jos ideaa ei vielä ole, ei kannata lähteä edes ajattelemaan koko hommaa: ei se idea väkisin synny. Ensin pitää siis olla idea ja vasta sitten ryhdytään miettimään, kannattaako sen idean pohjalta perustaa yritys. Tässä vaiheessa ainakin neljännes potentiaalisista yrittäjistä jo päättää, ettei perusta yritystä ainakaan tässä vaiheessa.

Mikä On Tavoitteesi?

Muistatko, mistä alkoivat kaikki menestystarinat? Pienistä vuokratuista autotalleista, joissa koottiin ensimmäisiä tietokoneita, tehtiin ensimmäisiä laskettelusuksia, koodattiin yöt ja päivät uusia ohjelmia… Omasta mielestäni paras esimerkki on Airbnb -palvelu, jonka omistaja ei edes kuvitellut sitä kehitystä, johon yritys lähti kasvamaan: hänhän julkaisi vain yhden ilmoituksen, että hän on valmis vuokrata olohuoneen sohvansa matkailijoille. Hänen tapauksessaan tilanne oli se, että hän vain tarvitsi rahaa. Ja kysyntää tuli! Jatkossa ajatus kehittyi sellaiseksi, että varmasti moni ihminen haluaisi myös tienata vähän ylimääräistä rahaa vuokraamalla oman kodin sohvapaikkoja tai huoneita matkailijoille. Se on halvempaa kuin hotelleissa ja yleensä parempaa kuin hostelleissa, joten miksi ei? Kuvitteliko palvelun perustaja alussa, että hän perustaisi yrityksen sohvansa varaan? Ei siitä ollut ajatustakaan. Ensin oli idea, ja vasta sen jälkeen, kun sitä vahvisti myös reipas kysyntä, ajatus yrityksen eli Airbnb -verkon perustamisesta tuli täysin luonnollisesti esiin.Osaatko jotain poikkeavaa? Vai oletko varma, että osaat joitakin asioita paljon paremmin kuin muut? Ei muuta kuin yrittämään. Yrittäjyys perustuu jatkuvaan kehitykseen, ja menestyvät yrittäjät ovatkin koko ajan oppivaa porukkaa. Maailman isoimmat yritykset tekevät aina parhaansa sen eteen, että voisivat kehittää maailmaa paremmaksi työporukoidensa kanssa. Punaisena lankana kulkee koko ajan ajatus yrityksen kannattavuudesta, menestyksestä ja tuloista, mutta sen ympärille rakentuu itse yritystoiminta täynnä ideoita, parannus- ja kehitysehdotuksia, yhteiskunnallisesti merkittävää toimintaa ja niin edelleen.

Airbnb -verkon

Kenen ei siis pitäisi perustaa yritystä? Sellaisten ihmisten, jotka etsivät töitä jo pitkään, mutta eivät saa työpaikkaa. Oman työpaikan perustaminen tarkoittaa sitä, että nyt kannattaa siirtyä freelance- tai keikkahommiin, mutta ei kuitenkaan perustaa yritystä. Mitä muuta? Jos tavoitteena on pelkkä raha, yritys ei tule kasvamaan menestyjäksi. Pelkän rahan saaminen voi onnistua vuoden tai parin aikana, mutta asioita täytyy kehittää koko ajan pysyäkseen kilpailukykyisenä firmana. Ne ihmiset, jotka kuvittelevat perustavansa yrityksen ja sen jälkeen tekevänsä vain parin vuoden verran töitä virittääkseen kaikki prosessit kuntoon, tekevät ison virheen: ei niitä prosesseja pysty koskaan järjestämään täysin kuntoon. Kuinka paljon esimerkkejä on sellaisista firmoista, joilla meni aluksi hyvin, mutta heti, kun perustaja vetäytyi hommista, alkoi mennä huonommin? Yllättävän paljon. Yritystoiminnan harjoittamiseksi ei siis riitä pelkkä rahan halu: tällaisella asenteella investoinnit erilaisiin arvopapereihin ja valuuttoihin toimivat paljon paremmin. Mutta kun tavoitteena on uusi yhteisö, jossa jokainen työntekijä tekee töitä saadakseen maailmamme edes vähän paremmaksi ja pitää työtään tärkeänä, yrityksen perustamista on todellakin syytä harkita. Laskea vielä kannattavuudet ja ei muuta kuin tekemään hyviä asioita paremman maailman eteen!