Menestyminen naisena ja yrittäjänä

Naisena yrittäminen ei ole aina ollut helppoa saati mahdollista. Oli aika, jolloin naisten tehtävänä oli keskittyä kodin- ja lastenhoitoon. Tänä päivänä on onneksi kuljettu tasa-arvoisempaan suuntaan ja kaikilla on samat mahdollisuudet perustaa haluamansa yritys. Vastuu kodin ja lastenhoidosta on nykyään yhä useammin sekä naisella että miehellä.

Naisyrittäjänä toimiminen voi silti edelleen joissain tapauksissa tuoda omanlaisiaan haasteita. Millaisia? Kerromme tässä hieman naisyrittäjänä olemisesta ja Suomen tunnetuista naisyrittäjistä ja siitä, kuinka he ovat päätyneet yrittäjiksi. Menestys ei tule automaattisesti, vaan sen eteen tulee tehdä ahkerasti työtä. Tämä pätee yhtälailla naisiin ja miehiin.

Yrittäjyys naisena

Moni uusi naisyrittäjä on varmasti saanut kuulla, kuinka olisi paljon helpompaa mennä jonkun toisen palkkalistoille. Ehkäpä, mutta yrittäjyys on monelle se juttu. Kyseenalaistaminen voi korostua varsinkin miesvaltaisilla aloilla. Vastaavasti miesten yrittäjyyttä ei yleistäen kyseenalaisteta niin herkästi. Menestyvä naisyrittäjä tietää tietotaitonsa ja itseensä täytyy uskoa. Nämä ovat hyvät eväät yrittäjänä menestymiseen. Mikäli olet päättäväinen ja suunnitelmat ovat selvät, ei muiden mielipiteistä kannata lannistua.

Yksi naisyrittäjän haasteita voi olla äidiksi tuleminen. Äitiysloma vie aikaa ja yrittäjän täytyy keksiä jokin ratkaisu poissaolonsa ajalle. Lisähaastetta tuo, jos äiti on yksinhuoltaja. Nykyään työnantajalle maksetaan niinkutsuttua vauvarahaa kertakorvauksena 2500 euroa ja toiveena olisi saada sama etuus myös yrittäjänaisille, sillä myös heillä on sama oikeus saada tukea äitiyden, työttömyyden, sairauden ja vanhuuden varalle.Mitkä ovat naisyrittäjän menestyksen avaimet? Sinnikkyys ja päättäväisyys. Ei kannata keskittyä yrittäjien sukupuoleen, vaan toimia parhaansa mukaan. On myös todettu, että naiset yleisemmin etsivät miehiä enemmän tietoa ennen yrityksen perustamista ja näin saadaan hyvät avaimet oman yrityksen perustamiseen. Tietoa onkin onneksi saatavilla laajasti eikä yrityksen menestys jää taatusti tiedosta kiinni. Mietitäänpä hieman suomalaisia naisyrittäjiä. Naisten alusvaateliike Svea Aalto on yksi Suomen menestyneistä liikkeistä. Yrityksellä oli jo 1950-luvulla kaksi liikettä ja sinnikkäällä työllä yritys on edelleen voimissaan. Yrityksen omistaa nykyään Riia Kuivas. Yritys on siirtynyt vuosien varrella sukupolvelta toiselle: ensin Aallon miniälle Ritva Kuivakselle ja tämän jälkeen Kuivaksen tyttärelle Riialle. Omistajuus on siis aina säilynyt naisella ja loistavasti on pärjätty. Yrityksen lisäksi myös asiakaskunta on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle ja asiakkaita riittääkin. Kirsti Paakkanen on hyvin menestynyt yritysjohtaja. Alunperin hän on peräisin köyhästä kodista ja myynyt työkseen mm. Irtomaitoa. Mainosalan koulutuksen saamisen jälkeen hän perusti Womenan, joka oli naisten mainostoimisto. Yrityksen myytyään vuonna 1990, kokeili hän hetken eläkkeen viettoa, joka ei kuitenkaan ollut hänen juttunsa. Paakkanen osti vuonna 1991 vaikeuksissa olleen Marimekon ja muutti sen yhdeksi Suomen menestyneimmistä yrityksistä. Paakkanen onkin käärinyt itselleen yli 50 miljoonan omaisuuden Marimekon avulla. Omaisuutensa hän haluaa testamentata Suomen lahjakkaille lapsille.

Yrittäjyys naisena

Minna Canth oli suomalainen liikenainen, kirjailija, lehtinainen ja vaikuttaja. Näytelmien, pienoisromaanien ja novellien kirjoittamisen lisäksi hänet muistetaan siitä, että hän teki kovaa työtä tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantamisen eteen. Canthin tullessa avioitumisikään, haaveili hän avioliiton sijasta itsenäisen naisen urasta. Opettajana hän voisi itse elättää itsensä. Canth oli aina hyvin päättäväinen ja sinnikäs ja päätti lähteä opiskelemaan vaikka ilman lupaa. Opinnot jäivät kuitenkin kesken avioliiton vuoksi. Avioliitto päättyi Canthin jäätyä leskeksi vuonna 1879. Vuonna 1880 Canth alkoi elvyttämään edesmenneen isänsä lankakauppaa ja saikin liikkeen elinvoimaiseksi ja onnistui elättämään perheensä. Liiketoiminta laajeni hänen veljensä sekatavarakauppaan ja näin Canth oli sinnikkyydellään menestynyt liikenainen.