Kuuluisia naisyrittäjiä

Maailman yrittäjistä yksi kolmasosa on naisia. Näin ei ole aina ollut. Aikoinaan naisen tehtävänä oli keskittyä lähinnä kodinhoitotehtäviin. Monet naiset kuitenkin harjoittivat pientä yritystoimintaa välttääkseen köyhyyden. Tai mikäli puoliso oli menehtynyt, taloudelliset menetykset tuli korvata jollain. Yrittäjiksi naisia ei kuitenkaan kutsuttu, sillä se termi oli varattu miehille.

Monet naiset päätyivät yritysten omistajiksi perinnön kautta. Esimerkiksi 1600-luvulla elänyt Margaret Hardenbroeck omisti aluksen, toimi kauppiaana ja tavaranvaihtajana. Vaihtoa käytiin mm. ruokaöljyjen ja viinietikan ja turkisten välillä. 1700-luvulla oli olemassa enemmän naispuolisia yritysten omistajia ja he jatkoivat yleistymistään koko ajan. 1800-luvulla tuli aika, jolloin naisyrittäjiä alettiin vihdoin yleisesti hyväksymään. Tuolloin naiset palvelivat tosin lähinnä vain naisia, mutta tulevaisuus näytti kuitenkin hyvältä. Ja sitä se nykyään onkin. On paljon naisten omistamia yrityksiä ja kovia liikenaisia, jotka ovat alansa ammattilaisia ja johtavat taidolla. Keitä nämä naisyrittäjät ovat ja missä he vaikuttavat? Kerromme nyt muutamasta hyvin menestyneestä naisyrittäjästä, jotka ovat taistelleet tiensä menestykseen. Näiltä naisilta ei sinnikkyyttä puutu!

Kuuluisimpia naisyrittäjiä

Oprah Winfrey on yksi maailman menestyneimmistä ja tunnetuimmista naisyrittäjistä. Hänen nettovarallisuutensa on valtavat 2,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Oprah tuli tunnetuksi The Ophah Winfrey Show’sta, jota esitettiin vuodesta 1986 vuoteen 2011 ja näinollen se oli maailman pitkäikäisin ohjelma, joka esitettiin päiväsaikaan. Oprah on työskennellyt tv:ssä ennenkin, sillä hän mm. toimi 1970-luvulla paikallisuutisten ankkurina ja People Are Talking -ohjelman juontajana. Hän on maailman ensimmäinen tummaihoinen naismiljardööri. Marimekko on varmasti suurimmalle osalle tuttu suomalainen merkki. Sen perusti Armi Ratia yhdessä Viljo Ratian kanssa vuonna 1951. Armilla oli vahva näkemys kankaista, joita hän halusi käytettävän ja niin palkattiinkin nuoria taiteilijoita suunnitelemaan ainutlaatuisia kuoseja uudelle yritykselle. Kuosit ovat tällä hetkellä tunnettuja sekä Suomessa että muualla maailmassa. Armi johti Marimekkoa kuolemaansa saakka ja asema yrityksen johtajana kesti 28 vuotta. Tällä hetkellä Marimekon markkina arvo on 76,7 miljoonaa euroa (vuonna 2016) ja se valmistaa mm. vaatteita, laukkuja, astioita, sisustustuotteita ja kankaita.

Kuuluisimpia naisyrittäjiä

Päivikki Palosaari on hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä. Hänen omistamiaan yrityksiä sijaitsee Levillä ja Kemissä. Hän aloitti yrittäjyyden alunperin vuonna 1981 perustamalla Porogrillin. Palosaaren lapsuus kului vaatimattomissa oloissa isän ollessa sekatyömies ja äidin ollessa kätilö. Hän opiskeli suurtalouskokiksi ja valmistuttuaan avasi ensimmäisen yrityksensä 24-vuotiaana. Wanha Hullu Poro -ravintola avattiin vuonna 1988 ja menestynyt yritys Hullu Poro Oy:lle myönnettiin Suomen vahvimmat -sertifikaatti vuonna 2008. Mikäli et tunne Hullu Poroa, siihen kuuluu yhteensä 15 ravintolaa, hotelli sekä majoitustiloja. Eikä siinä vielä kaikki, sillä mukaan kuuluu vielä vaatekauppa ja kauneushoitolakin. Yrityksen liikevaihto on huimat 12 miljoonaa euroa. Päivikki Palosaari on rakentanut itselleen uran päättäväisesti ja menestyy hyvin yritystensä parissa. Muistakin pohjoismaista löytyy menestyneitä naisyrittäjiä. Norjan Anita Krohn Traaseth on hyvin menestynyt it-alan johtaja ja kirjailija. Aiemmin hän toimi Hewlett-Packard Norwayn toimitusjohtajana. Krohn Traaseth on näkyvä persoona Norjassa ja hänet on esimerkiksi äänestetty yhdeksi nuorista business-lahjakkuuksista vuonna 2003. Naisyrittäjiä oli Suomessa 80 000 kappaletta vuonna 2015. Se on kolmasosa kaikista Suomen yrityksistä. Suomessa naiset hakeutuvat useimmiten koulutukseen, jonka pohjalta on helpompi toimia palkansaajana kuin yrittäjänä. Ehkä tästä syystä miesyrittäjiä on Suomessa enemmän. Naiset kuitenkin pärjäävät siinä missä miehetkin ja palkittuja naisyrittäjiä on monia. Kaikki tähän asti Vuoden Yrittäjänainen -tittelillä palkitut löytyvät Yrittäjänaiset-verkkosivuilta.